PQ´s orientaliska fläskkarrégryta

12-14 portioner

DAG 1

750 g fläskkarré utan ben.

Skölj den hela köttbiten i kallt vatten, lägg i gryta och häll på vatten så att det täcker köttet. Tillsätt salt (1 tsk/liter).

Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda tills köttets innertemperatur är 93ºC. Tag upp köttet ur spadet, lägg det i exempelvis en plastpåse och låt   

det kallna, gärna i kylskåp.

 

SÅS

2 liter vatten

5 hönsbuljongtärningar

30 g färsk ingefära, skalas och skivas i 1 mm tunna skivor

1.5 tsk torkad, mald ingefära

4 msk Mrs Chengs Mushroom-soja

2.5 tsk mald spiskummin

2 tsk mald koriander

1 tsk mald kanel

5 msk strösocker

1 tsk cayennepeppar

0.8 dl vitvinsvinäger blir såsen för sur kan man fixa det med mer salt…

4 tsk salt

2.5 dl Maizena majsstärkelse (majsredning som finns i affären…), blanda "mjölet" med lika mycket vatten (eller mer)

0.5 dl Sweet Chilisås

   

Koka upp vatten med buljongtärning och färsk ingefära, blanda i torkade kryddor, socker, vinäger och salt. Vinäger och salt balanserar varandra – blir det för surt kan man salta mer och vice versa. Koka ihop en stund och red sedan med Maizena. Tillsätt Sweet Chilisåsen. Det ska bli cirka 2,25-2,5 liter sås – kokar mycket bort fär man späda med vatten.

 

DAG 2

Grönsaker:

300 g purjolök ta bort torra delar, snitta på längden, skölj och skär i 5 mm tjocka skivor, även det gröna. Fräs dem halvmjuka i neutral olja som till    exempel rapsolja.

300 g morot skala och skär i 2 mm tjocka skivor. Fräs halvmjuka i olja.

300 g röd paprika kärna ur, skölj, skär i 5 mm tjocka skivor. Fräs halvmjuk i olja.

250 g färsk broccoli ansa, skär stammen i 3 mm tjocka skivor och gör buketter (15 mm). Fräs halvmjuka i olja.

Ca 280 g bambuskott strimlor eller skivor på burk, avrunnen vikt. Behöver ej fräsas.

200 g minimajs på burk. Behöver ej fräsas men dela gärna kolvarna i 2-3 cm långa bitar.

450 g äpple Golden Delicious. Skala, kärna ur, skär i centimeterstora tärningar.Behöver inte fräsas

 

Alla grönsaker blandas i en stor gryta. Kokhet sås hälls över och eventuellt låter man alltsammans koka upp, låt det bara precis börja bubbla. Tag grytan    från värmen och blanda ned köttet som skurits i 2 mm tjocka skivor som befrias från fett. Är skivorna stora kan man dela dem till bitar ungefär 2 cm i    fyrkant. Låt gärna grytan stå i 5 minuter innan den serveras.