Sachertårta

150 g smör - rumsvarmt

4 äggulor

1.5 dl socker

2 dl sötmandel - malen, man måste inte skålla och skala den innan man maler

3 msk vetemjöl

200 g choklad - med 55-75% kakao - smälts försiktigt i vattenbad

0.5 dl kakao

4 äggvitor

 

Rör smör o socker poröst, blanda i en äggula i taget, sedan rör man ner choklad, kakao, mandel och vetemjöl.

Äggvitorna vispas hårt och vänds sedan ned. Häll smeten i en smord och bröad form.

 

Grädda i 175°C i 60 min

 

3/4 dl aprikosmarmelad

 

Chokladglasyr

50 g choklad med 55-75% kakao - smälts försiktigt i vattenbad

50 g osaltat smör - skuret i småbitar smälts ned i chokladen

 

När kakan är rumsvarm: Bred aprikosmarmeladen över, doppa sedan översidan i chokladglasyr. Garnera med rostad mandel.